Brew the Perfect Tea

Perfekcyjna filiżanka

Jak w przypadku wszystkich najlepszych rzeczy w życiu, tak w przygotowaniu herbaty trochę troski i uwagi robi znaczącą różnicę.

Zawsze do zaparzenia perfekcyjnej filiżanki herbaty należy używać świeżej wody. Woda, która wcześniej była już raz zagotowana zaczyna się utleniać i nie da już tak dobrego w smaku naparu. Jeśli jest to możliwe, woda powinna być przefiltrowana w celu usunięcia z niej chlorków oraz innych związków, które mogą mieć wpływ na jej smak. Miękka woda ze względu na walory smakowe lepiej nadaje się do zaparzenia herbaty.

Czajnik jest nadal idealnym naczyniem do zaparzania herbaty. Jeśli to możliwe użyj do przyrządzenia naparu herbaty sypanej w proporcji: 1 łyżeczka herbaty na osobę + 1 łyżeczka dodatkowa do czajnika. Przed przystąpieniem do zaparzania herbaty ogrzej najpierw czajnik. Możesz to zrobić poprzez opłukanie go wrzątkiem.

Pamiętaj, że zagotowana woda powinna być wlana do czajnika bezpośrednio na liście herbaty. Taki sposób zaparzania wydobędzie wszystkie walory naparu.

Czytaj zawsze etykietę na opakowaniu herbaty, ponieważ niektóre mieszanki herbat wymagają specjalnego zaparzania.