Chiny

Picie zielonej herbaty w Chinach zostało zapoczątkowane ponad 4000 lat temu. Herbata traktowana jest jako napój oraz jedna z metod tradycyjnej medycyny w bardzo wielu regionach Azji. Herbatę stosuje się jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości począwszy od chorób układu krążenia, leczenia ran do regulacji termiki ciała, poziomu cukru we krwi oraz sprzyja lepszemu trawieniu. Chińska zielona herbata jest wykonana wyłącznie z liści drzewa herbacianego CAMELIA SINENSIS, które podczas obróbki zostają poddane minimalnej oksydacji.

Herbata zielona jest zdecydowanie mniej popularna w Europie, niż herbata czarna. W ciągu ostatnich 10 lat znaczenie wzrosło spożywanie zielonej herbaty ze względu na wysokie właściwości antyoksydacyjne i szereg innych korzyści zdrowotnych. Obecnie, herbaty zielone dostępne są w różnych mieszankach, od delikatnej herbaty jaśminowej walcowanej wraz z kwiatami jaśminu po orzeźwiające mieszanki z miętą pieprzową.