Japonia

Japońska zielona herbata jest wysoko ceniona za swój smak, ma tętniący życiem zielony kolor i jest bogatym źródłem witamin, a szczególnie witaminy C. Te właściwości przypisuje się lokalizacji ogrodów herbacianych, które umiejscowione są w pobliżu rzek, strumyków i jezior – miejscach łączenia się ciepłych gęstych mgieł z rosą.

Po sprowadzeniu sposobu przygotowania i serwowania herbaty do poziomu sztuki estetycznej, Japończycy nadal uważają, że rytuał parzenia herbaty jest ważnym elementem życia społecznego. Każdy szczegół w japońskiej ceremonii parzenia herbaty wymaga precyzji, uwagi i zabiera wiele czasu. Został on stworzony w duchu doktryny Zen, zgodnie z którą duchowe oczyszczenie uzyskuje się poprzez kontemplacje drobnych szczegółów życia codziennego. Uwaga skupiona na najmniejszych szczegółach rytuału parzenia herbaty ma na celu wywoływać poczucie spokoju i harmonii między gospodarzem, a zaproszonymi gośćmi.