Japonia

Zielona herbata była podstawowym składnikiem diety kapłanów buddyjskich i stopniowo stała się popularnym elementem ceremonii. Czynności takie jak czytanie poezji, malowanie, kaligrafowanie i omawianie zagadnień filozoficznych w towarzystwie filiżanki herbaty spopularyzowały się w Chinach pod koniec XII wieku. Tradycja picia herbaty została przyjęta przez Japończyków i rozwinęła się do tego stopnia, że stała się ważnym aspektem społecznym. W XVI wieku ważne spotkania przywódców japońskich klanów zawsze odbywały się w cichej, spokojnej okolicy, w towarzystwie naparu.

Aktualnie japońskie plantacje herbaty, są skoncentrowane wokół miasta Kioto, znajdującego się u podnóża góry Fuji. Japońskie plantacje są inne niż te w pozostałych częściach świata, ponieważ krzewy sadzi się obok siebie łącząc w długie pasy, a nie w dużych odległościach od siebie. Krajobraz japońskich pól herbacianych przypomina falę zielonych kępczastych krzewów łagodnie opadającą po zboczu.