Kenia

  • Pełna nazwa: Republika Kenii
  • Ludność: 34,3 mln (UN, 2005)
  • Stolica: Nairobi
  • Najbardziej popularne języki: suahili, angielski
  • Religia: chrześcijaństwo

KenyaKenia należy do jednym z najstarszych regionów herbacianych w Afryce. Aby poznać jej historię związaną z uprawą herbaty należałoby się cofnąć do 1903 roku, kiedy to ziarenka herbaty przywiezione z Indii zostały posadzone na dwóch akrach powierzchni. Dziś w Kenii istnieje 69000 hektarów przeznaczonych pod uprawę herbaty, na których pracują lokalni robotnicy będący pod ciągłą ochroną Kenijskiego Urzędu ds. Rozwoju Regionów Herbacianych (Kenya Tea Development Authority).

Z Kenii eksportowane jest 348 tys. ton herbaty rocznie (22% światowego eksportu). Równikowy klimat powala na uprawę herbaty przez cały rok. Herbata zbierana jest co 17 dni, a najlepszej jakości herbatę pozyskuje się ze zbiorów od lutego do marca. Herbaty kenijskie są bardzo jasne, o czerwonym miedzianym kolorze i przyjemnym energetyzującym smaku. Kenijska herbata jest szczególnie polecana jako uzupełnienie do mieszanek śniadaniowych, jak np. English Breakfast.