Sri Lanka

  • Pełna nazwa: Demokratyczno – Socjalistystyczna Republika Sri Lanki
  • Ludność: 19.3 mln (UN, 2007)
  • Stolica: Colombo (handlowa), Sri Jayawardenepura (administracyjna)
  • Najbardziej popularne języki: sinhala, tamilski, angielski
  • Religia: buddyzm, hinduizm, islam, chrześcijaństwo

Sri Lanka posiada ponad 188 000 ha przeznaczonych na uprawę herbaty. Obszar ten jest odpowiedzialny za ponad 19% światowego eksportu, co generuje produkcję około 298 000 ton rocznie. W 1972 roku wyspa powróciła do swojej oryginalnej nazwy  – Sri Lanka, jednak na potrzeby obrotu herbat jest nadal nazywana Cejlonem.

Herbaty ze Sri Lanki można podzielić na trzy kategorie: nisko uprawiane (na obszarach poniżej 2000 m n.p.m.), uprawiane na średniej wysokości (między 2000 a 4000 m n.p.m.), wysoko uprawiane (ponad 4000 m n.p.m.). Każda wysokość produkcji determinuje jej niepowtarzalny charakter. Dzięki mieszaniu herbat z różnych obszarów wyspy, Sri Lanka oferuje bardzo szeroką gamę smaku i koloru swoich naparów. Niektóre z nich są pełne, inne lekkie i delikatne, ale wszystkie mieszanki cejlońskie charakteryzują się dynamiką smaków i jasnym złotym kolorem. Ze względu na położenie geograficzne, herbata na Sri Lance może być zbierana przez cały rok. Wyspa przedzielona jest masywem górskim co powoduje, że gdy w jednym rejonie kończy się sezon w drugim się zaczyna.