Od liścia do filiżanki

Jedynie wysokiej jakości liście przechodzą selekcję wykwalifikowanych testerów herbacianych Ahmad Tea London, którzy dbają o to, aby każda filiżanka sprostała wymaganiom najbardziej wymagających smakoszy. Poniżej zostały opisane procesy, które są realizowane od momentu zbioru, do chwili pakowania i wysyłki herbat. Wiedza Ahmad Tea London to efekt dziesiątek lat doświadczenia i współpracy z plantatorami, którzy inspirują firmę i są inwestycją w wysoką jakość produktów.

Zbiór liści

Herbata jest pozyskiwana z wiecznie zielonego krzewu o łacińskiej nazwie Camellia Sinensis. Produkowana jest jednak tylko z dwóch górnych, świeżych listków oraz pączka. Ahmad Tea London wykorzystuje tylko ręcznie zerwane liście herbaciane. Taka metoda nie tylko przyczynia się do zapewnienia wysokiej jakości herbaty, ale także stymuluje wzrost krzewu, zwiększając tym samym maksymalną wydajność rośliny. Po skończonej pracy zbieracze ważą liście i weryfikują, czy spełniają one odpowiednie standardy, co jest bardzo pracochłonne. Każda partia zbierana jest co 5-10 dni, w zależności od obszaru, w którym jest uprawiana.

Krzewy herbaciane rosną między Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Lubią ciepły, tropikalny klimat, od którego uzależnione jest, czy liście mogą być zrywane cały czas, czy wybiórczo - sezonowo. Tam, gdzie jest bardzo gorąco, np. w Afryce i na Sri Lance, produkcja jest możliwa cały rok, ze szczególnie wysoką wydajnością w okresach monsunowych. Chłodniejsze klimaty, takie jak te panujące u podnóża Himalajów, dają możliwość jedynie sezonowych zbiorów. O smaku herbaty decyduje kwasowość gleby, wysokość upraw oraz wspomniany wcześniej klimat.

Suszenie

W fabryce pierwszą czynnością jest równomierne rozmieszczenie liści w korytach, w których odbywa się proces suszenia. Wdmuchiwane jest w nie ciepłe powietrze, dzięki któremu liście stają się wiotkie i giętkie, czyli gotowe do dalszego przetwarzania. Oprócz zmniejszenia zawartości wilgoci, niektóre procesy biochemiczne zachodzące w liściach podczas suszenia, mają wpływ na właściwości gotowej herbaty. Warto zaznaczyć, że rozpoczynają się one od razu po ich zebraniu, dlatego tak ważne jest, aby przeszły obróbkę najszybciej, jak to możliwe.

Rolowanie

Następnym etapem jest proces, w którym napotykamy na dwa główne rodzaje przetwórstwa. Pierwszy z nich polega na rolowaniu liścia pod ciśnieniem, dzięki czemu nabiera on określonego kształtu. Druga zaś metoda jest bardziej nowoczesna, ponieważ została dedykowana procesowi produkcji herbaty w torebkach. W tym przypadku liście przechodzą przez obracające się rolki z ostrzami, które szatkują herbatę na małe kawałki. Następnie odbywa się etap fermentacji, podczas którego zostają uwolnione soki i naturalne enzymy oraz rozpoczyna się reakcja utleniania chemicznego.

Wypalanie

Kolejnym etapem jest wypalanie, podczas którego niszczone są enzymy, zatrzymane zostają wszelkie dalsze reakcje chemiczne, a wilgotność zostaje zredukowana. Proces musi być dokładnie kontrolowany i jest przyczyną najczęstszych porażek w produkcji herbaty na całym świecie. Liście są suszone do zawartości wilgoci w wysokości około 2%. Jeżeli wypalanie potrwa zbyt długo, herbata zyska nieprzyjemny posmak spalenizny.

Klasyfikacja

Następnie odbywa się klasyfikowanie herbaty, podczas którego liście są przepuszczane przez urządzenia czyszczące. Celem tego procesu jest usunięcie zbędnych zanieczyszczeń - łodyg i włókien, przed przejściem przez szereg sit, których zadaniem jest wydzielenie różnych rozmiarów liści herbacianych.

Tworzenie mieszanek

Mieszanki Ahmad Tea mają około 40 różnych składników, zebranych na całym świecie, w różnych warunkach pogodowych. Każda uprawa różni się nieco od innych, dlatego wybieramy tylko najlepsze herbaty z każdej plantacji w danym regionie. Dokładnie to samo robimy na gruncie narodowym, aby uzupełnić charakterystykę danej mieszanki. Co więcej upewniamy się, że sprzęt używany w produkcji herbaty, nie ma wpływu na jej cechy charakterystyczne. Wysoki standard naszych produktów utrzymujemy przez próbowanie naparu, sprawdzanie czy liście zostały odpowiednio wyprodukowane i mają odpowiednio wysoką jakość. Nasz zaawansowany system kontroli ma miejsce każdego dnia, przez cały rok. Mieszanki komponowane są z niesamowitą precyzją, dzięki wiedzy doświadczonych kiperów herbacianych, którzy koncentrują się na wyborze właściwej herbaty do właściwej mieszanki.

Pakowanie

Od czterech pokoleń, firma Ahmad Tea London słynie z „kupowania doskonałości, blendowania doskonałości i pakowania doskonałości“. Dbając o detale, jako pierwsi zaproponowaliśmy doskonałą herbatę w pięknych prezentowych opakowaniach i eleganckich puszkach, które zachwycają do dziś. Kreatywni designerzy wciąż tworzą także nowe wzory, które przyciągają wzrok wielbicieli herbaty.