PODRÓŻE HERBACIANE

WSTĘP

OD UPRAWY DO FILIŻANKI​

Od uprawy do filiżanki nasza herbata przechodzi długą, skomplikowaną drogę. Tam, gdzie jest to możliwe, tylko dwa górne liście i pączek są zbierane ręcznie z najlepszych ogrodów herbacianych. Pielęgnujemy relacje z naszymi partnerami, traktując to jako inwestycję w jakość naszej herbaty. Na każdym kroku wielokrotnie degustujemy wybrane przez nas herbaty. Podróż kończy się u naszych mistrzów, którzy tworzą najlepsze herbaty, którymi mogą cieszyć się miłośnicy herbaty na całym świecie.

1. JAK POWSTAJĄ HERBATY AHMAD

UPRAWA HERBATY

Krzew herbaciany, znany naukowo jako Camelia sinensis, pochodzi z Chin i Indii. W naturze osiąga wysokość ponad 20 stóp, ale aby utrzymać ją w uprawie, jest regularnie przycinana do wysokości około trzech stóp.

Za najlepszą praktykę uważa się obcinanie tylko czubków i dwóch górnych warstw młodych liści, gdzie soki i substancje odżywcze są najbardziej skoncentrowane. Nalegamy na to, ponieważ wiemy, że jest to najlepszy sposób na zapewnienie wysokiej jakości herbaty. Stymuluje to również wzrost krzewu, zwiększając maksymalne plony.

Idealnym środowiskiem dla krzewów herbacianych jest ciepłe, wilgotne otoczenie z dużą ilością opadów i dość wysoko, na wysokości od 1000 do 7000 stóp. Klimat decyduje o tym, czy krzewy można zbierać przez cały rok, czy też zbiory mają charakter sezonowy.

Na przykład cieplejszy klimat Afryki i Sri Lanki umożliwia całoroczną produkcję, przy czym wyższe plony uzyskuje się w okresach monsunowych. W chłodniejszym klimacie, np. u podnóża Himalajów, zbiory herbaty następują sezonowo. Różne poziomy kwasowości gleby, wysokości i klimatu nadają liściom herbaty wyraźnie różne smaki.

2. RODZAJE HERBATY

NAPOJE I MIESZANKI

Raz odkryty świat picia herbaty jest nieskończenie fascynujący dla podniebienia i wyobraźni. Napędzani ogniem ciekawości, niestrudzenie poszukujemy inspiracji z całego świata, aby dostarczyć Państwu mieszanki o najwspanialszych smakach i aromatach. Wierzymy, że nie ma większej radości niż filiżanka nieskazitelnej herbaty Ahmad, a nasza gama mieszanek i naparów odzwierciedla nasze rzemiosło, kreatywność i pragnienie wiedzy.

Czarne herbaty

Czarna herbata jest utleniana podczas produkcji i zazwyczaj ma śmiały i pełny smak, który jest rozwijany podczas tego procesu. Jest to najbardziej rozpowszechniony rodzaj herbaty w świecie zachodnim i można ją pić z mlekiem i cukrem.

Herbaty zielone

Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna (Camellia sinensis), tylko nie pozwala się jej utlenić. W Chinach jest znana od ponad 5 tysięcy lat i ceniona za swoje właściwości antyoksydacyjne i aromatyczny smak.

Owocowe herbaty aromatyzowane

Herbaty owocowe powstają przez zmieszanie czarnej lub zielonej herbaty z prawdziwymi kawałkami słodkich owoców i naszymi charakterystycznymi aromatami, aby stworzyć charakterystyczne profile smakowe. Owocowa słodycz sprawia, że są one idealne do picia na ciepło lub na zimno.

Napary owocowe
i ziołowe

Znane również jako herbaty ziołowe, napary nie zawierają herbaty i są wytwarzane przez mieszanie naturalnych aromatycznych ziół, przypraw i kawałków owoców, takich jak rumianek, imbir i mięta pieprzowa. Zazwyczaj nie zawierają one kofeiny ani cukru.

Herbaty Olong

Tylko najbardziej wykwalifikowani mistrzowie herbaty tworzą tę półfermentowaną herbatę przy użyciu technik sięgających setek lat wstecz. Wiele herbat oolong najlepiej zaparzać gorącą (nie wrzącą) wodą, aby wydobyć ich słodki, kwiatowy charakter.

Herbaty Matcha

Matcha to rodzaj zielonej herbaty z Japonii, wytwarzanej przez zmielenie liści zielonej herbaty na proszek. W ten sposób nadaje się jej charakterystyczny zielony kolor. Jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Herbaty Pu'er

Herbata Pu’er to rzadki rodzaj herbaty, która jest utleniana i fermentowana – podobnie jak wino – dłużej niż herbata czarna, dzięki czemu uzyskuje się ziemiste nuty smakowe podobne do espresso. Mówi się, że wspomaga ona trawienie.

Herbaty białe

Herbaty białe są wytwarzane z minimalnie przetworzonych “pączków” herbaty, dzięki czemu są naturalnie bogate w przeciwutleniacze. Mają bardzo delikatny, zniuansowany smak i cieszą się coraz większą popularnością.

ZOBACZ NASZE KOLEKCJE

Od naszych klasycznych czarnych mieszanek i uwielbianych bestsellerów, do zrównoważonych naparów i pysznych zimnych naparów, każdy znajdzie filiżankę Ahmad Tea odpowiednią dla siebie, o każdej porze dnia. Poznaj naszą ofertę.

3. JAKOŚĆ PONAD WSZYSTKO

SZTUKA DEGUSTACJI HERBATY

Od wyboru najlepszych herbat, które trafiają do mieszanek Ahmad Tea, po sprawdzanie, czy mieszanki te są najwyższej jakości, nasz zespół degustatorów herbaty jest kluczowy dla utrzymania najwyższej jakości produktu. Oto wgląd w sztukę degustacji herbaty w Ahmad Tea HQ.

Nasz zespół degustatorów herbaty

Nasi degustatorzy herbaty muszą spróbować aż 500 filiżanek herbaty każdego dnia. Rozróżniają oni cechy smakowe każdej filiżanki, określając jakość i spójność. Rozważając różne mieszanki, degustator herbaty bierze pod uwagę kompatybilność różnych herbat ze sobą, jak artysta tworzący kolory.


500 filiżanek dziennie

Nasi Tea Tasterzy muszą spróbować aż 500 filiżanek herbaty dziennie. Rozróżniają oni cechy smakowe każdej filiżanki, określając jakość i spójność. Rozważając różne mieszanki, degustator herbaty bierze pod uwagę kompatybilność różnych herbat ze sobą, jak artysta tworzący kolory.

Herbata dookoła świata

Wiedza i podniebienie degustatora herbaty to niewidzialna kombinacja. Zachowują oni pamięć smaku, dzięki czemu mogą w ciągu roku przejrzeć wiele ofert tego samego rodzaju herbaty z różnych posiadłości. Odbyli podróże do wszystkich naszych plantacji herbaty i rozumieją trendy rynkowe kształtujące świat herbaty.

Zmysły

Wzrok, zapach i smak to ważne narzędzia naszych degustatorów herbaty. Wzrokiem szukają oni oznak jakości. Badany jest wygląd suchego liścia i kontrolowany jest napar z liści, aby zrozumieć, jak dobrze herbata została przygotowana. Nasz degustator uważnie bada kolor trunku, a następnie podnosi łyżeczkę do ust i siorbie: w ten sposób szybko zasysa herbatę do ust, aby maksymalnie oddziaływać na kubki smakowe.

4. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PARZENIA WSZYSTKO

DOSKONAŁA FILIŻANKA HERBATY

Od wyboru najlepszych herbat, które trafiają do mieszanek Ahmad Tea, po sprawdzanie, czy mieszanki te są najwyższej jakości, nasz zespół degustatorów herbaty jest kluczowy dla utrzymania najwyższej jakości produktu. Oto wgląd w sztukę degustacji herbaty w Ahmad Tea HQ.

ŚWIEŻA WODA DLA DOSKONAŁEJ FILIŻANKI

Zawsze używaj świeżej wody z kranu, ponieważ jeśli była już przegotowana, nie uzyskasz najlepszych rezultatów z filiżanki herbaty Ahmad. Użyj czajnika elektrycznego lub kuchennego, aby doprowadzić wodę do wrzenia.

ODPOWIEDNIA ILOŚĆ ULUBIONEJ MIESZANKI

Na tradycyjne śniadanie lub podwieczorek idealnie nadają się nasze czarne herbaty. Jeśli jednak masz ochotę na coś lżejszego, wypróbuj pyszną zieloną herbatę lub napar ziołowy. Użyj jednej torebki na osobę lub w przypadku herbaty sypkiej – jednej łyżeczki na osobę i jednej na dzbanek.

NIESKAZITELNY NAPAR

Świeżo zagotowaną wodę należy natychmiast zalać liście herbaty. Sprawdź na opakowaniu wybranej mieszanki, jaki jest dokładny czas parzenia, ponieważ może się on różnić. Po zakończeniu parzenia wyjąć torebkę lub sypką herbatę za pomocą sitka. Podawać i delektować się.

KIM JESTEŚMY

SZTUKA HERBATY